Visdomstænder


Hvad er visdomstænder egentlig?

Visdomstænder er de bagerste tænder i tandrækken, de begynder som regel at bryde frem omkring 18-20 års alderen.  En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden, men bliver liggende i kæben uden at gøre skade. I nogle tilfælde har man slet ikke visdomstænderne.


Det er altid en god ide at få kontrolleret visdomstænderne hos tandlægen jævnligt, så eventuelle problemer undgås. Ved eftersyn på klinikken kontrollerer vi altid visdomstænderne. Ved hjælp af et røntgenbillede taget på klinikken kan vi se, hvorvidt der er frembrud eller anlæg.

Hvornår skal visdomstænder fjernes? 

Man fjerner visdomstænder, i de tilfælde hvor tandlægen vurderer, at de kan beskadige de tilstødende tænder, eller hvis der er kronisk betændelse omkring dem i en længere periode. Denne betændelse kan af og til blusse op og blive mere akut. Her kan der forekomme hævelse i området og feber, hvor det kan blive nødvendigt at behandle med antibiotika. Hvis det ikke er muligt at behandle en visdomstand og de skader, den forvolder, på grund af dens placering bagerst i munden, bør den fjernes.

 

Visdomstænder bliver enten trukket ud eller i nogle tilfælde opereret væk.Det er normalt at opleve et vist omfang af smerter og evt. hævelse efter en sådan operation. Disse gener kan afhjælpes med smertestillende medicin og is.

 

Når visdomstanden er fjernet, skal såret have ro, du skal derfor undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen og tage den med ro. Der gives altid en mundtlig og skriftlig vejledning efter sådan et indgreb.


Hvad er symptomerne på visdomstandfrembrud?

Når tanden bryder gennem slimhinden, tandkødet i tandsættet, kan der forekomme let ømhed i området. Ved tandfrembrud af en visdomstand kan følgende symptomer være tilstede:

 

  • Ømhed

  • Rødme

  • Hævelse

  • Problemer med at åbne munden som du plejer

  • Synkebesvær

  • Dårlig smag i munden

  • Øm hævelse under kæberanden

  • Feber (sjældent)

 

Hvis du oplever ovenstående symptomer, er det en god idé at kontakte din tandlæge for at få undersøgt frembruddet nærmere.

Vi glæder os til at se dig

MØD PERSONALET HER