Hvad er parodontose?

Det er vigtigt at få behandlet tandkødsbetændelse, da det ellers kan udvikle sig til parodontose. Parodontose er betændelse omkring tænderne, der bevirker, at den knogle, tænderne sidder fast i, kan løsnes og i værste fald mistes tænderne, hvis behandling ikke foretages i tide.

 

Diagnosen

Parodontose er i de fleste tilfælde en sygdom, der udvikler sig langsomt, derfor er det vigtigt regelmæssigt at få undersøgt sine tænder for de første tegn, så diagnosen bliver stillet så tidligt som muligt.

 

Regelmæssige undersøgelser for parodontose

Parodontose giver sjældent gener, før sygdommen er alvorlig, det er derfor vigtigt, at du regelmæssigt får kontrolleret tandkødslommernes dybde og får taget røntgenbilleder. Vi kontrollerer ved alle undersøgelser alle tænder for parodontose. Opdages sygdommen i tide, kan den behandles, og tænderne bliver ofte raske. Det er en af grundene til at regelmæssig tandpleje er så vigtig.

 

Symptomer på parodontose

Hvis du har problemer med tandkød, der bløder, kan det være grundet parodontose eller tandkødsbetændelse.
For at undgå tandkødsbetændelse og parodontose er det meget vigtigt, at tænderne holdes rene.
På klinikken kan du få vejledning i, hvilke hjælpemidler der er bedst egnede til lige netop dit tandsæt, hvordan de bruges mest hensigtsmæssigt, samt hvordan du bedst holder dine tænder rene.

 

Er parodontosen opstået  behandles med instruktion i optimal mundhygiejne, grundig information om tandkødssygdomme samt hyppige dybdegående tandrensninger, ved disse rensninger renses tænderne for tandsten og plak både over og under tandkødsranden, om nødvendigt suppleres  med antibiotika eller operation.

 

Parodontose kan i høj grad føre til dårlig ånde eller dårlig smag i munden, og man kan miste sine tænder, derfor er grundig mundhygiejne og jævnlige, grundige tandrensninger vigtige. Mange undersøgelser har desuden vist, at ubehandlet parodontose er med til at forværre andre sygdomme som diabetes, hjerte-/kar sygdomme og gigt.

 

Hvem rammes af parodontose?

Tandkødsbetændelse og parodontose hører til blandt de hyppigst forekommende sygdomme hos mennesker overhovedet. I undersøgelser har man fundet tandkødsbetændelse hos 90 % af de 20-årige. Ofte udvikler tandkødsbetændelsen sig ubemærket til parodontose. Jo tidligere i livet parodontosen udvikler sig, jo mere alvorlig og aggressiv er den, og desto mindre modstandskraft har man mod sygdommen.

 

Efter 40-års alderen er parodontose den hyppigste årsag til tandtab.

 

Du har særlig risiko for at udvikle parodontose, hvis du:

 

  • Ryger
  • Er arveligt disponeret
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har systemiske sygdomme, f.eks. diabetes eller leddegigt
  • Lider af mundtørhed
  • Har nedsat immunforsvar
  • Lider af stress

Vi glæder os til at se dig

MØD PERSONALET HER